Дизајн

Динамички дом со покривни градини Вода двор

Динамички дом со покривни градини Вода двор


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Коралната куќа е зачудувачки проект на Гуч Архитекти, кој се наоѓа во тивка станбена населба, во Сингапур. Домот беше дизајниран за млада двојка со три мали деца, со цел создавање простор што поттикнува интеракција помеѓу членовите на семејството и добредојдената средина за игра. Куќата е изградена на рамно, квадратно место и опфаќа отворени еднострани простории за отворено за да ја прифати тропската клима. Природно вентилираните количини создаваат динамичен меѓусебно блокиран состав на простор за живеење и градина, плус базен, езерце и градини на кровни. Уникатниот дом е природна, бујна зелена оаза во средина на раздвижената урбана средина на Сингапур.

  • 1 |
Базенот со длабочина од три метри е ограден во акрилни wallsидови, кои се обвиткуваат околу дневната соба со веранда. Базенот продолжува да се спојува во плиткото езерцето за рефлектирање на езерцето, додека се приближуваме кон просторот за живеење и кујна, и конечно, телото на вода станува големо езерце во рибата во водната градина во внатрешноста на главниот влез.

  • 2 |
Дизајнот на влезната врата е серија дрвени панели и дрво од дрво, што овозможува да се погледне во градинарското зеленило во границите.

  • 3 |
Отворено еднострано скалило се искачува до кровна градина на едниот крај на двокатната зграда.

  • 4 |
Настрешницата на кровната градина помага да се засенчат прозорците и модерните столчиња на отворено од запалениот сјај на сонцето, што работи како пасивен начин за ладење на двор и внатрешноста без потреба од механичко ладење.

  • 5 |
Бујните градини помагаат во задржување на водата, со што се намалува притисокот на системот за површинска вода во време на обилни врнежи од дожд. Огромното уредување на сите страни следи до намалување на јаглерод диоксидот од семејниот дом.

  • 6 |
Кружен пресек во горната палуба им овозможува на сончевата светлина да негува дрво засадено во долните живеалишта, и му обезбедува простор за раст. Смирувачката виста на младото дрво, со околните мини градина и базен за рефлексија, може да се ужива од внатрешната трпезарија за кујна од едната страна и отворената дневна соба од друга страна. Внатрешниот декор го привлекува природното чувство на отворено со вклучување мебел од дрво со жито и акценти, сите поставени наспроти едноставна воздушна бела позадина.

  • 7 |
Куќата користи вкрстена вентилација како друг пасивен принцип на животната средина за да се минимизира потребата од механичко ладење; ова е максимизирано со позицијата на градилиштето.

  • 8 |
На втората спрата, мастер спалната соба и бањата се одвоени од детските простории со главното скалило и стаклото еднострано слетување. Про Theирните балустради што водат на секоја страна од слетувањето, даваат зелен поглед на едната страна и поглед на приземјето од друга страна. Силна портокалова лента заминува од белите обоени wallsидови на слетувањето на првиот кат; одговара на топлината на структурата на тонот на дрво, кадрирање, подни и тавански панели. Обоениот пресек ги рамува прозорците на студијата, каде можеме да видиме изобилство компјутерска опрема и полици за канцеларии.

  • 9 |
На минување низ главниот влез, се сретнавме со меурско езерце во централниот воден двор. Остров исполнет со дрво е поставен во неговиот центар, со лисја што се нишаат во благо ладно разладување низ ветре. Водата што рипува, пливачката риба и гранките што нишаат носат движење и живот во дизајнот на дворот, привлекувајќи повеќе внимание на природата, а не на цигли и малтер направени од човекот.

  • 10 |
Акрилните страни на надворешниот базен се протегаат до нивото на подрумот на домот, каде што стануваат прозорците на просторијата за медиуми и бања. Водените погледи ја филтрираат природната светлина во подземните простории, со треперење движење, до област што инаку би била многу мирно и засенчено место. Во подрумската бања има заоблен wallид од мозаична плочка што игра на темата за вода, распоредена во дизајн кој изгледа како меури. Огледалото без рамка на едниот крај на просторијата го дуплира изгледот на просторот и го дуплира погледот на базенот.

  • 12 |
Плодното садење се чини дека испушта од секоја површина, како природата да ја презеде и ја враќа земјата.

  • 13 |
Постојат голем број на места за јадење лоцирани на приземјето, обезбедување на опции за ал-живописни оброци, затворени официјални вечери и обични закуски во кујната. Сервисните области и просториите за спиење на персоналот се скриени од обичен поглед зад главното скалило. Во приземјето има и гостинска спална соба, удобен салон и неколку кулоари, но тоа е централниот воден двор со градина што зафаќа најголем дел од стапалото на домот.

  • 14 |
Различна градина за покриви може да се ужива на секое крило на зградата, за да служи господар спалната соба и одделните детски спални соби. До матичната канцеларија се пристапува од матичната страна и обезбедува двојна работна станица.

  • 15 |
Во просторијата за подруми има неколку простории за релаксација.

  • 16 |
Главната скалила води кон централниот двор на приземјето.

  • 17 |
Кровните градини и зрелите дрвја ги замаглуваат нивоата на домот, исфрлајќи ја масата од 2 ката. Од улицата, волуменот на спалната соба може да се види како epingиркаат над границата на кровните градини и преголемата вегетација.


Еве друг дом дизајниран од истиот архитект во нивниот стил на потпишување: Серена куќа за сонце


Погледнете го видеото: Да превърнеш бунище в райска градина (Јуни 2022).


Коментари:

  1. Rasheed

    you can't name it anymore!

  2. Dominique

    Thank you very much for your assistance in this matter. Јас не знаев дека.

  3. Sigfrid

    Мислам дека се прават грешки. Јас сум во можност да го докажам тоа. Пишувај ми во попладне, зборувај.

  4. Voktilar

    Ајде да разговараме, имам што да кажам на оваа тема.



Напишете порака