Дизајн

Студиото за пијано ја менува својата мерка на микро стан од 17,6 км во Тајван

Студиото за пијано ја менува својата мерка на микро стан од 17,6 км во Тајван



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Поранешно студио за пијано во Тајпеј, Тајван претрпе целосен ремонт, во рацете на креативниот тим Мал дизајн. Просторот е претворен во микро рамен од 17,6 квадратни метри што има ентериер исполнет целосно со вграден мебел со нарачки. Со висина на таванот од 3,4 метри и бетонска зрак што тече широки низ станот, распоредот беше силно ограничен Иако на сопственикот не му треба голем стан, пред да биде редизајниран, единицата 17,6 квадратни метри беше премала за да одговара и на кревет во големина на кралица, простор за живеење и доволно складирање, рече водечкиот архитект Сзумин Ванг. Прочитајте за да видите како тесниот ограничувачки простор стана пријатна удобна куќа.

  • 1 |
  • Фотограф: Еј, сирење
Сопственикот на домот на овој микро стан има зафатена кариера што бара таа да патува често, а повремено да живее во странство за кратки периоди. Кога е тука во Тајпеј, таа цени краток превоз за поголем простор за живеење. И покрај малата големина, ова место е преработено за да ги вклучи сите основни во практични размери. Шемата за украси им помага на малиот простор да тече добро, исто така, со смирувачка кохезивна палета на мек мебел со ефект на дрво, подови, свежи бели wallsидови и средства за складирање и паметни светло сиви акцентирани парчиња.

  • 2 |
Областа на софата во компактниот салон, исто така, се удвојува како минималистички простор за работа. Добро пропорционална работна површина се склопува од спротивниот wallид, доволно голема за удобно да држите лаптоп, референтен материјал и силно црно кафе. Во внатрешноста на wallидниот кабинет, под преклопената работна површина, се кријат неколку тома за складирање на чевли.

  • 3 |
Плакарот е интегриран во влезот на станот, бидејќи во спалната во мезанин не постои висина на стоење. Другите кабинети за складирање го користат секој сантиметар простор под скалите и над вратата на бањата. На белиот волумен што го гледате подолу овие wallидни ормари се пристапува од бањата на спротивната страна. Стаклена врата за бања помага да се спречи малата дневна соба да се чувствува клаустрофобична и да овозможи поголема количина природна светлина.

  • 4 |
Кога витрината / кабинетот за чевли е затворена, малата дневна се појавува попространа и воздушна. А уредна ламба за читање на подот е при рака за да обезбеди осветлување на задачите од софата / дневниот кревет. Теснотијата на главниот простор за живеење се бори со тоа што вратата е отворена на влезната врата, плус погледот на отворено еднострано скалило, а ekивописот се открива на мезанинската платформа.

  • 5 |
Чекор до вратата на бањата предизвикува промена на нивото на подот. Платформата е интегрирана како дел од рамката на софата од ефектите од дрво и соседната библиотека, а исто така крие и простор за складирање под нејзиниот капак. Втората библиотека се искачува на едната страна од вратата на бањата како тенок дел од белата кула.

  • 6 |
Вратата од бањата се лизга за да не се повлече на просторот на подот. Дизајнерскиот тим ги смени позициите на бањата и кујната за време на проектот: „бањата беше релативно голема во споредба со малите квадратни снимки од целиот простор, а кујната немаше практичност - дури беше премногу мала за да се смести фрижидер“.

  • 7 |
Дизајнерскиот тим исто така ги комбинираше влезот и кујната за да создаде еден континуиран простор.

  • 8 |
Со новата позиција во кујната, сега има простор за фрижидер, машина за перење и електричен шпорет нареден по два ида.

  • 9 |
Релативно дарежлива количина на работна површина во кујната е постигната во малата галија галија, која исто така има и полици за складирање поставени над и под висината на countertop.

  • 11 |
Дрвени скали се искачуваат на кревет на ниво на мезанин.

  • 12 |
Модерната минималистичка балустрада спречува скалите да се чувствуваат отсечени од остатокот од просторијата.

  • 13 |
Стрмни кревачи брзо се искачуваат на вертикалниот простор.

  • 14 |
Шифра и фиока се наоѓаат под бетонскиот зрак што поминува ширина низ станот. Едно мало затворено растение и работна часовница пријатно ја красат површината.

  • 15 |
Душекот со големина на кралицата се вклопува од работ до работ во ширината на белата спална соба. Со недостаток на простор за кревет, современ wallиден providesид обезбедува светло за читање. „Преваленцијата на микро становите не е наш одговор за проблемот со високи цени во градот Тајпеј, туку е резултат на долгорочната еволуција на животното прашање и задачата што клиентите ни ја носат“, коментира водечкиот архитект Сзумин Ванг, чие студио има дизајнирано други микро простори во градот. „Се надеваме дека обидот за дизајн може да обезбеди некои шеми и можност за овој животен тип“.

  • 16 |
Откако тимот ја замени старата локација за бањи со кујната, неговиот аранжман беше од малку помал обем. Сепак, новата сива и бела бања сега има придобивки од природната сончева светлина и подобрата вентилација. Високата лизгачка огледална врата низ шкафот ја прави бањата да изгледа уште посветла и дава илузија за повеќе простор.

  • 17 |
Зад одгледаната врата, тесна вдлабнатина е опремена со практично полирање за крпи и тоалети. Вратата, исто така, обезбедува дополнителна приватност кога е поставена пред вратата со ребрестиот стакло.

  • 18 |
Бел слив е обесен wallид под едноставен кабинет со суета огледало. Хидропроводниците и чешмите му даваат сјај на шемата за слаба бања.

  • 19 |
Плочките со ефект на бела тула го покриваат секој ид и ја украсуваат кадата за да одговара.


Препорачано читање: Проектирање простор за живеење под 18 квадратни метри: Прифатен предизвик


Погледнете го видеото: Magicians assisted by Jinns and Demons - Multi Language - Paradigm Shifter (Август 2022).